Selecteer een pagina

Diabetici moeten elk voedsel dat ze eten heel zorgvuldig kiezen, want elke voedselkeuze die ze maken heeft een grote invloed op hun algehele gezondheid van maaltijd tot maaltijd. Diabetes treft mensen van alle leeftijden, beide geslachten, uit alle lagen van de bevolking en met alle achtergronden. Onbehandeld kan het ertoe leiden dat wonden langzaam genezen, infecties langer op zich laten wachten, blindheid en nierfalen. Het dieet is een van de belangrijkste manieren om diabetes onder controle te houden, en een vegetarische levensstijl met de nadruk op weinig vet, veel vezels en voedingsstoffenrijk voedsel is zeer complementair.

Deze ziekte, die wereldwijd meer dan 30 miljoen mensen treft, verhindert het lichaam om voedsel goed te verwerken. Gewoonlijk wordt het meeste voedsel dat we eten verteerd en omgezet in glucose, een suiker die door het bloed naar alle cellen in het lichaam wordt vervoerd en gebruikt wordt voor energie. Het hormoon insuline helpt vervolgens de glucose in de cellen te brengen. Maar diabetici kunnen de hoeveelheid glucose in hun bloed niet onder controle houden omdat het mechanisme dat suiker omzet in energie niet goed werkt. Insuline is ofwel afwezig, in onvoldoende mate aanwezig of niet effectief. Daardoor hoopt glucose zich op in de bloedbaan en dat leidt tot problemen als zwakte, concentratieproblemen, coördinatieverlies en wazig zien. Als het juiste evenwicht tussen voedselinname en insuline niet wordt gehandhaafd, kan een diabeet ook een te lage bloedsuikerspiegel ervaren. Als deze toestand langere tijd aanhoudt, kan dit leiden tot coma en zelfs de dood.

Hoewel ongeneeslijk, kan diabetes met succes onder controle worden gehouden door dieet en lichaamsbeweging, orale medicijnen, injecties met insuline, of een combinatie daarvan. In plaats van calorieën te tellen moeten diabetici hun totale koolhydraatinname berekenen, zodat niet minder dan de helft van hun voedsel uit complexe koolhydraten bestaat. Veel vegetariërs met diabetes hebben ontdekt dat ze door hun vleesloze dieet minder insuline-injecties hoeven te gebruiken, wat hen een gevoel van macht en controle over hun ziekte geeft.