Selecteer een pagina

De voordelen van een dergelijk dieet lijken eindeloos: verlaging van het cholesterol- en triglyceridengehalte, eliminatie van hunkeringen, voorkomen van overeten, zuivering van het lichaam van opgehoopte gifstoffen, in balans brengen van hormonen, op peil houden van de bloedsuikerspiegel en omkering van degeneratieve ziekten.
Aanhangers van een rauw dieet noemen talrijke voordelen voor de gezondheid, waaronder meer energie, een beter uiterlijk van de huid, een betere spijsvertering, gewichtsverlies en minder kans op hart- en vaatziekten, om er maar een paar te noemen. Voorstanders geloven dat enzymen de levenskracht van een voedingsmiddel zijn en dat elk voedingsmiddel zijn eigen perfecte mix bevat. Deze enzymen helpen ons om voedsel volledig te verteren, zonder te vertrouwen op ons lichaam om zijn eigen cocktail van spijsverteringsenzymen te produceren.

Er kunnen enkele bijwerkingen zijn als je voor het eerst met een rauw voedsel dieet begint. Sommige ontgiftingseffecten kunnen optreden als je lichaam probeert wat giftigheid af te voeren. Dit kan bestaan uit incidentele hoofdpijn, misselijkheid en lichte depressie. Als deze symptomen aanhouden, moet je de hulp inroepen van iemand die ervaring heeft met ontgiftingsverschijnselen.

Het volgen van een rauw voedsel dieet betekent dat je je maaltijden zorgvuldig moet plannen om ervoor te zorgen dat je geen tekort aan essentiƫle voedingsstoffen, vitaminen en mineralen hebt. In sommige gevallen kan het aangewezen zijn om te overwegen voedingssupplementen te nemen, vooral als je net begint. Je zult moeten investeren in enkele apparaten zodat je het voedsel kunt bereiden, als je die nog niet hebt. Een duurzame sapcentrifuge, een blender en een grote keukenmachine maken het bereiden van rauw voedsel een fluitje van een cent. Je kunt ook kijken naar de aanschaf van grote bakken om kiemen, granen en bonen in te weken, en voor het bewaren. Een duurzame sapcentrifuge voor je fruit en groenten.

De soepelste manier om met rauw voedsel te beginnen is door er langzaam in over te stappen. Probeer te beginnen met ongeveer 70 tot 80 procent rauw voedsel in je dieet. Eet de hele dag door fruit en salades en ’s avonds een gekookte groente maaltijd met een salade. Dit zou moeten helpen om de overgang voor je lichaam gemakkelijker te maken en hopelijk de bijwerkingen die gepaard gaan met ontgiften te verminderen. Dit is ook een emotionele tijd, dus je moet jezelf voldoende tijd gunnen om de omschakeling te maken.

Dagboeken tijdens het proces kan helpen. Voor je het weet voel je de positieve effecten van een gezond, ontgiftend rauwkostdieet.