Selecteer een pagina

Er zijn op het internet en in televisieprogramma’s talloze manieren te vinden die vertellen over succesvolle dieetplannen. Waar genoeg. Het probleem is vaak dat wat werkt voor de ene groep mensen misschien niet werkt voor de andere, maar daarover later meer.

De menselijke factor

De meeste dieetprogramma’s zullen je vertellen dat je je aan het dieetprogramma moet houden en dat je binnen een paar weken zoveel gewicht kwijt zou zijn. Idealiter werkt dat. De waarheid is dat de verleiding om de vereiste calorieën te overschrijden soms te sterk is om te weerstaan, zodat het wel eens voorkomt dat je je te buiten gaat aan het voorgeschreven aantal calorieën. Als dat gebeurt (en dat gebeurt vaak) voelt degene die het afslankprogramma doet zich uiteindelijk schuldig en denkt dat het programma voor hem of haar voorbij is. Als dat ooit gebeurt, zouden ze dezelfde procedure vanaf het begin herhalen. Fout. Wij zijn mensen. Net als ieder ander vallen we voor de verleiding. Als we dat doen en als we dat doen, volstaat het om weer vastberaden in het zadel te springen. Als we weer vallen, zadel je weer op. Het gewicht dat eerder door een beetje toegeeflijkheid is gewonnen, telt vaak niet veel op als de vastberadenheid er is.

De snelle oplossingen

Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk niet. Toch is het overal te vinden. Wat het verleidelijk maakt is dat werken er niet bij is. De waarheid is dat dat niet zo werkt. Sappen, brouwsels, pillen, tabletten, preparaten, exotische vruchten enz. die in een paar weken of dagen enkele kilo’s lichaamsgewicht verminderen zijn niet zomaar waar. Hongeronderdrukkend misschien, maar als het lichaam schreeuwt om de voedingsstoffen die het nodig heeft, komt het gewicht weer met bakken uit de hemel.

Ook hier worden medicijnen aangeprezen die het lichaam snel slank maken. Deze zijn vaak erg duur tegenover het voordeel dat de persoon krijgt. Het meest beproefde middel dat blokkeert dat calorieën in het systeem van het lichaam komen is nog steeds Orlistat. Je doet het echter met lichaamsbeweging en dieet om het meeste voordeel te krijgen, dat op zijn best bescheiden is. Omdat Orlistat het enige middel is dat definitief bewezen heeft (in combinatie met andere afslankactiviteiten) het aantal calorieën in het dieet te verminderen, is elke claim daarbuiten in het beste geval nog in studie. Om het dieet voor je te laten werken, moet lichaamsbeweging het programma begeleiden. Bovendien gaat er werkelijk niets boven zweten.

Beweging

Het ouderwetse hardlopen en stevig wandelen zijn vermoeide oefenmethodes die altijd werken. De fitnessapparaten die op TV verkocht worden kunnen werken en als je overtuigd bent van de gadget bedenk dan alleen dat de modellen die ze verkopen hun lichaam niet getrimd hebben op die fitnessapparaten.

Verschillende mensen hebben verschillende stofwisselingssnelheden. Er zijn ook andere verborgen oorzaken die de affectiviteit van het onderschreven afslankprogramma kunnen belemmeren. De beste manier om dit te doen (bijna iedereen weet dit, hoewel het niet altijd wordt nageleefd) is om eerst je arts te raadplegen. Vraag een bevestiging of het alternatieve dieet, de oefenprogramma’s, de methoden om gewicht te verminderen enz. goed voor je zullen werken of in ieder geval niet in strijd zijn met je huidige gezondheidstoestand en leeftijd. Want vaak zijn getuigenissen goed en waar, maar ze geven altijd generieke benaderingen en oplossingen. Neem je gezondheid dus in eigen hand. Succesvolle dieetplannen zijn die welke je realistisch kunt volgen. Hoe aangenaam de methoden ook zijn, check het eerst bij de dokter. Je behoort misschien tot een andere klasse met andere dieetbehoeften.